Manuel Terapi Nedir?
Manuel Terapi ya da tedavi, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanabilen ve tamamıyla kanıta dayalı tip bilgileri ile yapılan tedavi şeklidir. Diğer bir deyişle fizik tedaviyi içine alan tüm hastalıklarda manuel terapi uygulaması yapılır.
Manuel Terapi, elle yapıldığı için “elle tedavi” adını almıştır. Pek çok ülkede yüzyıllardır uygulanan bu tedavi yöntemi, tıp camiasına bilimsel olarak girmiş ve bir bilim dalı haline gelmeyi başarmıştır.
Manuel Terapi Teknikleri
Manuel terapi, hastanın durumuna göre özel tedavi türlerinden birini ya da birkaçını içeren uygulamalardır. Manuel terapi teknikleri arasında en sık uygulananları şu şekildedir:
- Yumuşak Doku Mobilizaysonu
Bu teknik, eklemler ve etrafındaki kasları aktif hale getirmek için uygulanır. Temel amaç eklem hareketlerini düzeltmek ve sonrasında kasların gerginliğini azaltmaktır.
Yumuşak doku mobilizasyonu, sıklıkla farlı nedenlerden dolayı ortaya çıkan miyofasyal adezyonları tedavi etmek için kullanılır. Böylece doku sıvıları harekete geçirilir ve kas gerginliği azaltılır. Bu prosedürde omurgayı çevreleyen kasların tamamı ele alınır. Bu kaslara uygulanan ritmik germe ve kuvvetli basınç kasları aktifleştirmekte etkili olmaktadır.
- Eklem Mobilizasyonu
Eklem mobilizasyonu ile tutulmuş eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması hedeflenir. Çünkü hastalar genellikle sırtlarındaki kasların tutulmasından şikayet ederler. Sıklıkla masaj ve buz uygulaması, ağrının azaltılmasında kullanılsa da; sırt ağrısı tekrarladığı için eklem mobilizasyonu tercih edilmelidir.
Manuel Terapi Hangi Hastalıklara Etkilidir?
- Bel rahatsızlıkları; bel fıtığı, faset eklem blokajları, kanal daralması, bel kayması
- Boyun rahatsızlıkları; boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, faset eklem problemleri, boyunla ilişkin baş ağrısı
- Omuz problemleri; kas yırtılması, donuk omuz, impingement (sıkışma) sendromu
- Dirsek problemleri; Ekstansörtendinit (Tenisçi Dirseği), Fleksörtendinit (Golfçü Dirseği), ulnar sinir tuzak nöropatisi,
- El bileği problemleri; Karpal tünel sendromu, Dequervaintenosinoviti, dupuytrenkontraktürü
- Kalça problemleri; Kalça çıkığı, Priformis sendromu, Koksartroz, Kalça protezi sonrası,
- Diz rahatsızlıkları; Menisküs yırtıkları, ön-yan-arka çapraz bağ yırtıkları, diz protezi sonrası rehabilitasyon, kondormalazipatella, genuvarum-valgum-rekurvatum problemleri,
- Ayak bileği rahatsızlıkları; topuk dikeni, halluksvalgus, tarsal tünel sendromu, morton sendromu-nöraması,
- Kırık sonrası rehabilitasyon; özel limitasyon açma teknikleri
Dorn Terapi Nedir?
Dorn Method; bel, boyun, baş, sırt, kalça, bacak, diz, ayak, omuz, kol, el, parmak ağrısı olan, migren, siyatik, skolyoz benzeri rahatsızlıkları bulunan herkese uygulanabilir.
Bacaklarımızı binanın temeli olarak düşünürsek, pelvisi (kalça) destekleyen bacaklarımızın eşit boyda olmaması pelvisin günlük hareketlerimizle dahi yamulmasına neden olacaktır. Bu eşitsizlik, bugün çok fazla sayıda insanın karşılaştığı birçok ağrı probleminin temelinde yatan ince bir detaydır.
Eklem rahatsızlıklarının %90’ında bacak boyu farklılığı, kalça ekleminin yerinden oynamasına delalettir.
Pelvisin (kalça kemiğinin) doğru olabilmesi gerekir ki; üzerinde bulunan omurga doğru bir şekilde yerini alabilsin. Eğer Pelvis bölgesinde yamukluk var ise, kısa ya da uzun dönemde omurga üzerinde asimetrik ya da yerinden oymamış omurlar olacaktır. Bu da; skolyoz, kalça ağrısı, diz ağrısı, ayak problemleri, fıtık, rahim sarkması, karın, boşaltım sistemi ağrıları, mesane problemleri gibi sıkıntılar oluşturabilecektir.
Dorn Terapi ile omur ve eklemlerindeki hizalanma, sıralanma düzenlenir.
Bu vesile ile sinirler rahatlar. Vücutta kan dolaşımı tıkanıksız sağlanır. Kan dolaşımının sağlanması ile hücreler beslenir, vücudun kendini yenileme süreci başlar ve ağrılar yok olduğu gibi ilgili organlarda yenilenme başlar.
Kişinin kendi dinamik hareketleri ve Dorn Terapistinin uyguladığı bası ile önce bacak boyu eşitlenir, leğen kemiği ve kuyruk sokumu paralelliği sağlanır ve omurga üzerinde omurlarının hizalanma çalışmaları başlar. Ardından köprücük kemiği ve boyun omurları ve en son da kafa kemikleri ile çalışılır. Vücuttaki tüm eklem ve kemikler olması gereken pozisyonlarına getirilir.
Kayropraktik Tedavi Nedir?
Yunanca kökenli bir kelime olup chiro (el) ve practic (uygulama) yani el ile uygulama tedavisi anlamına gelmektedir. Kayropraktik tedavi çoğu kaynakta yada halk arasında manipülasyon olarak da bilinmektedir. Kayropraktik tedavinin asıl amacı omurgada meydana gelen dizilim bozukluklarını gidererek sinirlere olan baskıyı kaldırıp ağrı sızıyı azaltmaktır.
Kayropraktik tedavi dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilmiş bilimsel bir tedavi yöntemidir. Kayropraktik tedavi ülkemizde yeni yeni gelişim gösterse de Avrupa ülkelerinde bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı vb sorunlarda ilk uygulanan tedavi yöntemlerinden birisidir.
Hangi hastalıklarda kayropraktik tedavi gereklidir?
- Bel ve boyun fıtıklarında
- Duruş bozukluğuna bağlı bel, boyun ve sırt ağrıları
- Strese bağlı yaygın kas ağrıları
- Myofasiyal ağrı sendromları
- Fibromyalji
- Spor yaralanmaları
- Baş ağrıları
Yukarıda saydığımız rahatsızlıkların tedavisinde kayropraktik tedavi sıklıkla tercih edilmektedir. Etkisini hemen göreceğimiz bir tedavi yöntemidir. Asıl amaç omurgadaki düzensizliği çözerek oradaki dokunun beslenmesini ve rahat oksijenlenmesini sağladığı için etkileri hemen görülmektedir. Bel ağrılarınız yada yukarıda saydığımız rahatsızlıklarınız var ise bıçak altına yakmak ve çeşitli ilaçları kullanmak yerine öncelikli olarak alternatif tedavilerin başında gelen kayropraktik tedavi yöntemini denemenizi öneririm.
Kaç seans yeterlidir?
Bu tamamen hastanın durumu ve hasta ile ilgilenen fizyoterapist yada doktorun belirleyeceği bir kriterdir. Bazı rahatsızlıklarda 1 2 seans yeterli olurken bazı rahatsızlıklar da 8 10 seans arası sonuç vermektedir. Bu tamamen yaşadığınız probleme ve problemin kronikliğine göre değişmektedir.
Sinir sıkışmalarında manuel terapinin başarıları
Aktivatörle kafatası hizalamak
Bütün doktorların ameliyat kararı verdiği bel fıtığındaki büyük başarımız
Bel Fıtığı ve Bel Kaymasında Manuel Terapinin Hızlı Tedavi Başarısı
Bel Kayması ve Skolyozda Manuel Terapinin Başarıları
İlerlemiş Bel Fıtığında Manuel Terapinin Başarıları
Gelişim Geriliği ve Spastisitede Refleksolojinin Başarısı
Bel Kaymasına ve Diz Problemlerine Ameliyatsız Çözümler
Dorn Terapide Boyun Tedavisi
Manuel Terapinin Fibromiyalji 'deki Başarısı 1
Manuel Terapinin Fibromiyalji 'deki Başarısı 2